2021-09-22 11:27:38• hírek • Bede Emőke

#acces4edu: az iskolaelhagyás ellen tekernek péntektől

Az Acces La Viitor Egyesület és partnerei, azaz a Szatmár Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrásközpont, a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség, a Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség, illetve a Shopping City első alkalommal szervezi meg városunkban az #acces4edu nevű kezdeményezést.

Az #acces4edu egy olyan tájékoztató és szociális felelősségvállalásra buzdító program, mely által az oktatás fontosságának hangsúlyozását és az iskolaelhagyás visszaszorítását tűzték ki célul. A kezdeményezésben elsősorban a kommunikáción, a megelőzésen és a kiszolgáltatott helyzetben élő gyermekek megsegítésén van a hangsúly, támogatva őket abban, hogy tanulmányaikat sikeresen befejezzék, majd a társadalom hasznos tagjaivá váljanak. Az #acces4edu ezen felül szeretné összefogni azokat is, akik szívesen tennének egy olyan világért, melyben a gyerekek örömmel járnak iskolába.


Az #acces4edu első kiadásában tíz Szatmár megyei iskola részesül támogatásban annak érdekében, hogy az iskolaelhagyást visszaszorítsák. Ezek az alábbiak: az apai Vasile Lucaciu Általános Iskola, a krasznabélteki Viorel Salagean Általános Iskola, a hadadi Wesselényi, az érendrédi, a batizi, a halmi, a szilágypéri, a sződemeteri és tasnádi iskolák, valamint az aranyosmeggyesi George Cosbuc Szakiskola.


A projekt fő célkitűzése, hogy a tanulást vonzóbbá tegye a gyerekek számára. Ennek elérésére egy olyan motivációs és nevelő jellegű programmal készülnek nekik, mely a #go2school névre hallgat, összeállítója pedig Diana Zazula, az egyesület önkéntes pszichológusa, HR-szakértője. Az iskolaelhagyás csökkentését megcélzó tevékenység révén elsősorban a diákok önbizalmát szeretnék növelni megadva nekik a lehetőséget arra, hogy megtalálják önmagukban a tanuláshoz szükséges kellő motivációt és átlépjék saját korlátjaikat. A diákok még szélesebb körű elérése érdekében a program online, az egyesület Facebook-oldalán is elérhető lesz.


A kezdeményezés másik, nem kevésbé fontos célja pedig az, hogy a diákokat kézzel fogható módon is támogassák és motiválják a tanulásban. Az egyesület ennek részeként szeretné az egész közösséget kerékpározásra bírni, hisz minden letekert 1000 kilométer egy biciklit jelent, melyet a program végén az egyik kedvezményezett iskolának fognak felajánlani. A szervezők célja, hogy legalább 10 kerékpárt sikerüljön „összetekerni”, így minden résztvevő tanintézménynek jut majd belőlük egy-egy. A #bike4edu és #all4bike címkékkel jelölt program startpisztolya szeptember 24-én, azaz pénteken 14 órakor dördül el a szatmári Shopping City plázában, ahol a kilométereket szobabiciklik révén lehet gyűjteni, mi több, az egyik gép egészen a program végéig, azaz 2022. június 3-áig ott marad, így bárki felpattanhat majd rá.


A ZES Zollner Electronic és a Romica TIE Group már csatlakozott a kezdeményezéshez, így ők már saját csapattal érkeznek majd a helyszínre, hogy közösen pedálozzanak majd a kitűzött cél érdekében. Mindazok pedig, akiknek tekerni nincs kedvük, de szívesen támogatnák a hátrányos helyzetű gyermekek tanulását, akkor akár néhány tanszer felajánlásával is megtehetik mindezt, melyre ugyancsak a helyszínen lehetőség lesz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: